perjantai 26. lokakuuta 2018

Lukupiiri – Sauvo

Viime tiistaina (23.10.) satoi koko päivän, välillä rankastikin. Oli harmaata, hämärää ja märkää. Huono sää sai minut empimään, osallistuako illan lukupiiriin Sauvon kirjastossa vai ollako hissukseen kotosalla. 
Mutta hyvä kun tuli mentyä, koska oli varsin mielenkiintoista ja virkistävää kuulla muiden mielipiteitä luettavasta. Lukemiseksi oli sovittu Tuula Karjalaisen (2013) Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta

Olin ehtinyt lukaista sen vauhdilla läpi ja hätäisesti vertaillakin aikoinaan lahjaksi saamaani: Boel Westin (2008). Tove Jansson - Sanat, kuvat, elämä. Karjalainen sanoo haluavansa keskittyä Toven taiteeseen ja lisäksi hänen aikaansa, sen arvoihin ja kulttuurihistoriaan. Niin tekee Boelkin, vain hieman eri tavoin ja järjestyksessä.

Molemmista kirjoista välittyy Toven rohkea, itsenäinen ja luova elämä. Tove kyseenalaisti ystäviensä yhteiskunnalliset, kantaaottavat näkemykset taiteesta, esimerkiksi ettei taiteen pitäisi alistua suuremmille yhteiskunnallisille asioille. 

Tove oli aktiivinen kuulemaan eri näkemyksiä ja osallistui tilaisuuksiin, mutta suhtautui silloisiin esitettyihin näkemyksiin varauksellisesti. (Huom.: Onko liian voimallista sanoa, että suhtautui kriittisesti?) Hän halusi olla riippumaton ja vapaa: ”…Minä teen työtä itselleni, kenelle muulle minun sitten pitäisi maalata. Yritän vain ilmaista itseäni… Jokainen taiteilija kuvaa, ei vain itseään, vaan myös aikaansa.” (Karjalainen, s. 128.) 

Vapaus oli siis tärkeä Tovelle paitsi taiteilijuudessa se oli tärkeä myös hänen omassa elämässään. Säilyttääkseen vapautensa hän joutui puolustamaan ja olemaan varuillaan vahvojen miesten rinnalla. (Karjalainen s. 126-131.) 

No, olen hyvilläni, että tulin lukeneeksi molemmat kirjat Toven elämästä ja taiteilijuudesta. Itseäni innoittaa mm. Toven omaperäisyys, riippumattomuus, itsenäisyys, rohkeus, ahkeruus ja aikaansaamiset. Mutta ei parane häntä liikaa ihailla, sillä itse ”ei voi olla vapaa, jos ihailee liikaa toista”. Kaiken kaikkiaan paljon näistä teoksista riittää ammennettavaa, aina vaan.


P.S. Mieluisia linkkejä:
www.odysse.info

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti