keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Palvelutalo vailla viilennyssysteemiä

Juhannusruusut ovat jo kukkineet tovin.

Vasta punaherukkakin kukki, ja jo nyt raakileita ilmestynyt runsaasti.

ÅU:ssa (Åbo Underrättelser 11.6.2013) oli toimittaja Kim Lundin juttu tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin ilmastoinnista, tai oikeammin viilennyssysteemin puuttumisesta uudehkosta vanhusten palvelutalosta Paraisilla.
Uskomatonta nykyaikana, että vanhuksille rakennetaan tällaisia ”pullotaloja” – vanhuksille, joilla on sairauksia ja heikkoutta!

Lehdissä on monesti kirjoitettu, että vanhusten terveysongelmat lisääntyvät helteellä, sillä kehon on vaikeampi sopeutua kuumuudessa. Myös sairaudet lisäävät sopeutumattomuutta ja kärsimystä helteellä, joten toimiva viilennyssysteemi kuuluu perusasioihin.

Niin, tosiaan on aivan epäinhimillistä 2000-luvulla, että ilman viilennyssysteemi puuttuu talosta täysin. Vanhukset kertoivat, miten hellepäivinä kärsivät kuumuudesta ja yrittivät nukkua ikkunat ja ovet auki.

Jotkut vuokralaiset olivat sitten omalla kustannuksellaan investoineet ilmalämpöpumppuun asuntoonsa. Onko sekään laitaa, joutua nyt oleskelemaan samalla tasolla laitteen vedossa ja huminassa?

Mitenkä mahtaa olla muissa vanhusten palvelutaloissa Varsinais-Suomessa…?

Ankea tulevaisuusko odottaa? Puheista huolimatta, ketä kiinnostaa vanhusten hyvinvointi – laitetaan heidät kalliisiin ja toimimattomiin taloihin, ja kerätään rahat pois vuokralla ja palveluilla.

Semmoista – lähden rauhoittumaan ja katsomaan vihreää tulevaisuutta, taimikkoa, vastapainoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti