Filosofisen kirjoittamisen kurssi 21. - 22.4.2012, Kirjan talo, Tku
Filosofinen kirjoittaminen ei loppujen lopuksi poikkea kovin paljon esseen kirjoittamisen ohjeistuksesta. Kummassakin kirjoittamisessa käsitellään subjektiivisesti yhtä aihetta tai ongelmaa.
Esseessä voi valita kirjoittajan roolin tai hahmon (subjektin) vapaammin kuin filosofisessa tekstissä. Filosofisessa tekstissä puretaan tai analysoidaan valittua aihetta (ongelmaa, väitettä), omakohtaisesti johonkin filosofiseen aspektiin filosofiin peilaten ja vertaillen. Muitakin lähestymistapoja on.
Aiheen argumentointi tulee näkyä tekstissä, esimerkiksi oman tai kuullun kokemuksen, konkretian kautta. Väitteeseen ei anneta suoraa vastausta, vaan lukija löytää kirjoittajan kannan tekstin sisällöstä ja voi tehdä omat johtopäätöksensä.
Mainitut seikat edellä ovat vain osa kurssin sisältöä. Oppimista riittää, pitää lukea paljon – ”teksti ajatteluttaa” – ja harjoitella kirjoittamista ja luetuttaa omia tekstejään. Siinäpä se. |
Kyllä vaan todistetusti kaataa. Kerrankin tulin Vistan mäkeä potkukelkalla alas ja funteerasin fysiikkata niin het'kohta olin subjektiivisesti ojan pohjalla kelkka kolmatta kierrosta reiden ympärillä. Tästä on jo jonkin verran aikaa mutten enää opettele mitään. Kiitos kuitenkin virkistävästä aspektista.
VastaaPoistaKiitos Alpo hauskasta kommentistasi!
VastaaPoistaNoviisi tässä ollaan – yritän keksiä jotain filosofista näkökulmaa tai virettä kokemuksestasi. Saisiko siitä aiheen: oppi vie ojaan tai ojasta allikkoon. :)
Seuraavaksi pitäisi löytää filosofi, joka käsittelee ihmiselon sattumuksia.