perjantai 16. maaliskuuta 2012

Taiteilija Hindén

Hindénin taulu, jonka sain äidiltä muistoksi
Maasletin Metsäpirtissä (Karuna) asui muinoin taiteilija Alexander Vilhelm Hindén (30.1.1868–9.1.1953). Hautakivi on vielä Karunan kirkon hautausmaalla. Hindén oli tunnettu metsotauluistaan.

Lapsuusaikani yksi muistikuva on pitkä musta kulkue, joko lipui kotitaloni ohi. Seisoin yksin sohjoisella kotipihallani katsellen ihmeissäni. Kulkue oli juhlallinen ja vaikuttava. Todennäköisesti kaikki olivat miehiä, sillä muistan mustat pitkähelmaiset palttoot ja sylinterihatut. Jonon edessä olevilla oli isoja soittovälineitä.

Olen ajatellut kulkueen olevan hautaussaattue, mutta todennäköisesti se oli soittokuoro ja menossa Hindénin hautajaisiin.
Kenen jälkeläinen taiteilija lienee ja mistä tullut Karunaan?

29 kommenttia:

  1. Hinden on nuorena ilmeisesti myös maalannut tarkan laivakuvan Paraisten ja Kemiön välillä vuosina 1891-1906 liikennöivästä höyrylaivasta ss Pargas.
    Olisi kívaa tietää hänestä ja hänen tuotannostaan enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Voin yrittää selvittää ja itsekin muistella mitä olen Hindénistä ja tuotannostaan kuullut.

      Palaan, jos löydän lisätietoa.

      Poista
    2. P.S. Korjaan Hindénin syntymäajan, po. 30.1.1868

      Vielä, Hindénin laivataulussa, joka minulla on, ei ole vuosilukua.

      Poista
  2. Anonyymi,
    Maalari Alexander Vilhelm Hindén on ollut monipuolinen taiteilija. Hänestä saisi varmaan mielenkiintoisen tarinan, jos lähtisi tutkimaan.

    Hindénin arvellaan olleen Raumalla koristemaalarin opissa. Se selittää hänen teostensa koristeellisen luonteen.
    Tiedetään hänen ootranneen kaapinovia (joista ainakin yksi olisi tallessa ja nähtävillä) ja koristemaalanneen kipinäsuojuksen, jossa valkea joutsen. Hän valmisti myös kävelykeppejä.

    Taulujen aiheet ovat olleet monipuolisia, kuulemma muotokuvasta maisemaan. Esim. Omena-asetelma, Paikkarin torppa (Lönnrotin Sammatti) ja taulu, jossa nainen istuu uunin äärellä lämmittelemässä.

    Iita-täti Maasletissä oli Hindénin huushollerska, taloudenhoitaja. Hindén oli ollut naimisissa, hänellä oli kuulema "oma kaunis vaimo" (Amanda?), mutta ei tietoa, oliko vaimo kuollut vai olivatko he eronneet – Maasletissä vaimo ei asunut. Heillä oli yksi poika ja yksi tytär.

    Näin, tänne en enää aiheesta kommentoi enempää enkä tarkempaa. Jos olet Hindénin sukulainen tai teet sukututkimusta, autan mielelläni. Yhteystietoni löytyy blogini oikeasta sivupalkista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P.S.
      Erään lähteen mukaan Hindénin vaimo oli ollut Sofia eikä Amanda. Lisäksi, että hänellä oli ollut yksi poika ja kaksi tytärtä.
      Selvittämistä riittää!

      Poista
  3. Arvoisa Seija. Valitettavasti en ole saanut yhteyttä yllä antamasi sähköposti-osoitten kautta vaikka olen omalla nimellä lähettänyt sinulle jo useita sähköpostiviestejä.
    Voitko edes vahvistaa että viestini ovat tulleet perille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko yhteydenottosi tarkoitettu minulle? En ole saanut viestejäsi.

      Poista
    2. Kyllä! Olen lähettänyt sinulle useita viestejä os. silja.velmala@gmail.com
      Missähän mahtaa nyt olla vikaa?

      Poista
  4. suo anteeksi että kirjoitin edellisessä vastauksessani nimesi väärin . Siljalle se oli tarkoitettu eikä Seijalle!, ja siljalle kaikki edelliset mailini on lähetetty.

    VastaaPoista
  5. hei Silja. Yritä katsoa ovatko kaikki mailini sinulle joutuneet nk. Junk-E-mail boxiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viestisi löytyivät roskaposti-kansiosta!
      Ihmettelen, miksi ne näkyvät siellä vasta nyt, sillä käyn aina silloin tällöin kurkkaamassa, eikä niitä ole siellä aikaisemmin näkynyt – tai sitten ovat osuneet väliin, jolloin en ole tarkistanut.
      Näköjään ensimmäinen viestisi on tullut jo elokuussa 2013! Pahoittelen ja harmittelen suuresti. Viestiä Hindénistä lisää mailissasi.

      Poista
  6. Hei arvoisa Silja. Kiinnostuin lapsuudenkotini seinällä olevasta maalauksesta, ja googlaamalla A.Hinden löysin tämän keskustelun. Ilmeisesti tuo mainitsemasi Hindenin maalaus, jossa nainen lämmittelee takan äärellä on ollut niin kauan kuin muistan lapsuudenkotini seinällä, siis yli 40 vuotta. Jos olet kiinnostunut näkemään taulun, voin lähettää kuvan esim. sähköpostiisi. Ystävällisin terveisin,
    Tuula Polttokallio, Nurmes
    t.polttokallio@gmaol.com

    VastaaPoista
  7. Korjaus äskeiseen viestiini, sähköposti osoitteeni on
    t.polttokallio@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Korjaan:
    t.polttokallio@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Minulla on taulu "Kallavesi" ja siinä on maalarina A Hindén.
    Jos kiinnostuit tästä, niin sähköpostiosoitteeni on pahar@jippii.fi.

    VastaaPoista
  10. Hei,
    Vieläkö joku on kiinnostunut A. Hindénin tauluista? Minulla on yksi taulu joka oli ensin lapsuuden kodissani, ja nyt sitten myöhemmin se on koristanut oman kotini seinää. Aine on talvinen. Lehdettömien puiden reunustaman tien varrella on pieni talo. Teoksen nimeä en tiedä. Mutta jos kiinnostaa, ota yhteyttä. kjaana7@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Marja H

    Hei

    Minulla on taulu jossa on kaksi joutsenta ja maalattu ilmeisesti Aulangolla. Alakulmassa A Hinden. Mitään vuosilukuja ei ole. Olen löytänyt isoisäni vintiltä. Olisi kiva tietää taulusta enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä päättelet, että taulu on maalattu Aulangolla?
      Jos sopii, vastaa sähköpostitse.

      Poista
  12. Alexander Hindenin taulujen (54 kpl) huutokauppa Sauvon kotiseutumuseossa, su 25.3.2018, klo 13.00.

    VastaaPoista
  13. Minulla on kaunis öljyvärimaalaus Kolin kauniista maisemasta. Alakulmassa signeeraus: A. Hinden

    VastaaPoista
  14. Mielenkiintoista, laittaisitko taulusta kuvan sähköpostiini.

    VastaaPoista
  15. Hei Silja.
    Tänään tyhjensimme äidin asuntoa.Toin kotiin taulun jonka on maalannut A.Hinden.Taulu on edesmenneen isäni kertoman mukaan punkaharjulta maalattu.Isäni oli syntynyt 1924 ja muistan että taulu on ollut meillä aina.Mielenkiintoista .
    Terveisin Maritta Pomppu.

    VastaaPoista
  16. Minulla on Paikkarin torppa maalaus, jossa maalarin signeeraus A.Hinden 1892

    VastaaPoista
  17. Mulla on perintönä isoisältä taulu, vastaava kuin taistelevat metsot jossa signeeraus A.Hinden..olisikohan myös hänen

    VastaaPoista
  18. Todennäköisesti on. Kaunis taulu.

    VastaaPoista
  19. Vähän vanha kommenttiketju jo, mutta silti... Mun miehen vanhempien mökillä, Lummennejärven saaressa, on tämän saman taulun, ilmeisesti luonnos. Ollut ulkovessan🙈seinällä nyt jo ruosteisilla nastoilla kiinni. Mun mies piti tätä aina niin tärkeänän, niin piti ihan googlettaa. On sama laiva pelastusveneineen yms. Hauska sattuma🤭🤗

    VastaaPoista
  20. Minulla on mummultani hänen vanhempiensa lahjaksi saama suuri maisemamaalaus Paraisten suntista joka on signeerattu A. Hinden tai Minden, olisin kiinnostunut näkemään muiden tauluja, jos niistä saisi johonkin kuvia kerättyä!

    VastaaPoista