lauantai 2. marraskuuta 2013

Koulutusta vai koukutusta

Psykologi Christoph Treier on kansainvälisesti tunnettu kouluttaja ja valmentaja (Monika Sandberg, ÅU 1.11.2013). Lehden mukaan hän kävi Kemiössä saakka koululaisia motivoimassa.

Treierin opetusfraaseja ovat muuan muassa:
  • ajattele kuin voittaja
  • on tärkeää viihtyä sen kanssa mitä puuhailee
  • jos olet epävarma, niin ajattele mitä haluat tavoitella, eikä kaikkea sitä mikä voi mennä pieleen
  • korvaa kuva, joka ponnahtaa aivoista enemmän myönteisellä kuvalla, silloin ei ehkä aine kuten fysiikka, tunnukaan niin vaikealta
  • odotukset ohjaavat aivojamme – tutkimuksen mukaan kuulemma ihminen voi johtaa ajatuksillaan kehoaan. (Edm. ÅU, vapaasti suomennettuna.)
Tiedä näistä sitten, aika yksinkertaista, ”ei mitään uutta auringon alla”. ÅU:n mukaan oppilaat kokivat kuitenkin luennon mielenkiintoiseksi ja hyödylliseksi. Hyvä niin.

Nämä valmentajat, mielenohjaajat luennoivat paitsi työpaikoilla ja erilaisilla kursseilla, niin nykyään myös kouluissa. Sen lisäksi ilmestyy heidän erilaisia julkaisujaan valtavat määrät.

Valmentajat ja julkaisut tuntuvat olevan suosittuja – nyky-yhteiskunta lienee mennyt valintaviidakossaan liian vaikeaksi ihmisen selvitä – ei luoteta itseen. Niin, olipa sitten kyseessä koululaiset, nuoret aikuiset, keski-ikäiset tai vanhat, sama epävarmuus näyttää koskevan kaikkia kaikkialla.

Niinpä niin, yhteiskunta on tainnut monimutkaistua liikaa.

***
 
30.10.2013

Turku 31.10.2013



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti