maanantai 23. heinäkuuta 2012

"Matkoja filosofiaan"

Näkymä parannetusta tiestä

Vanha kuusiaita poistettu, kaivo jäi.
Keväällä sai ostaa kilohintaan alennettuja kirjoja kirjakaupasta. Valitsin sattumoisin Prechtin kirjan, jonka sain luettua vasta nyt iltalukemisena.

Selkeästi ja pilke silmäkulmassa Precht käsittelee kirjassaan tieteellisistä lähtökohdista monia ihmisiä askarruttavia aiheita, kuten aivojen toimivuutta, alitajuntaa, muistia, tunteita, oikeudenmukaisuutta, moraalia, onnellisuutta jne. Samalla hän valottaa kiinnostavasti muun muassa aivotutkimuksen ja geeniteknologian tulevaisuudennäkymiä.

Prechtin kirjaa lukiessa tulee jälleen kerranneeksi tunnettuja filosofeja, sosiologeja ja psykologeja (Rousseau, Schopenhauer, Nietzche, Parsons jne.). Tulee mieleen Rodgersin ja Thompsonin kirja Huonosti käyttäytyvät filosofit, jossa tutkitaan kahdeksan suuren filosofin elämää ja tulee näin esitelleeksi myös filosofian vaaroja.

Precht, R. D. 2009. Montako minua on? Matkoja filosofiaan. Suomentaneet Riitta Virkkunen ja Ilona Nykyri. WSOY, Hki. 350 s.
Rodgers, N. ja Thompson, M. 2009. Huonosti käyttäytyvät filosofit. Suomentanut Mikko Metsämäki. Ajatus Kirjat, Hki. 268 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti