keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kevätauringossa paistattelu – ihanaa ja vaarallista

Lämpöisessä kevätaurigossa on mukavaa ja rentouttavaa paistatella, mutta siinäkin kohtuus on viisautta.
Näinä aikoina suojautuminen on tarpeen, kun aurinko porottaa voimakkaasti kirkkaalta taivaalta ja vitivalkoinen lumi heijastaa säteilyä kasvoille.
En muista tarvinneeni muina vuosina aurinkolaseja ja auringonsuojavoidetta näin usein. Minun ei parane mennä lenkille ilman suojautumista, sillä auringonsäteiden osuessa jäätyneeseen lumenpintaan valo on todella terävä silmille.
Ilokseni olen huomannut, että aikuiset ovat hankkineet auringonlasit paitsi itselleen niin myös perheen pienimmille, jotka näyttävät tosi söpöiltä lasit päässä.
Lapsuudessani ei ymmärretty suojautua auringolta, korkeintaan oli joku huivin tapainen päässä. Pahimmat palamiset tapahtuivat sokerijuurikkaan harvennuksessa. Muistan polttaneeni monet kerrat olkapäät, selän ja jalat. Iltaisin sitten kirvelivät ja oli vaikeuksia nukkua, eikä uiminen merivedessä käynyt, ennen kuin pahin palovamma oli ohi.
Nyt on toisin - osataan varoa ja on ostettavissa auringonlaseja ja suoja-aineita vaikka kuinka. Ja kyllä pitkälipallinen lakkikin suojaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti