lauantai 4. elokuuta 2012

Mainintoja Berliinin matkastamme

Paljon ehdimme nähdä noina Berliinin matkamme muutamina päivinä, paljon jäi vielä nähtävää.
Herkullinen ruokapaikka, Zur letzten Instanz, Waisenstrasse 16, keskustan itäpuolella, on Berliinin vanhin ravintola, perustettu 1621. Opaskirjan mukaan nimi ’viimeinen instanssi’ viittaa siihen, että lakimiehet tapasivat kokoontua täällä.
Schloss Charlottenburgin alueelta löytyi kiinnostava ruokapaikka Angor, tyypillinen kambodzalaisravintola räikene sisustuksineen. Tarjoilu oli todella ystävällistä ja huolehtivaista.
Neptunus-suihkukaivo

Matkan yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli Panoramapunkt, josta näki Berliinin huomattavimmat nähtävyydet: museo-, kirkko-, liike-, kulttuuri-, taiderakennukset jne. Henkeäsalpaavia maisemia saattoi katsella myös Panoramapunktin kahvilasta – erikoinen kahvilaympäristö. Näköalatasanteelle noustaan Euroopan nopeimmalla hissillä. Sekin oli kokemus, nousta 96 metrin korkeuteen muutamassa sekunnissa.
  Panoramapunktin (Potsdamer Platz, josta on tullut aivan uusi ja moderni alue) näköalakerrokselta näkymä alas Sony-Centerin lasikupoliin.
Yksi koskettavimmasta nähtävyyksistä oli Jüdisches Museum (juutalaismuseo). Tämä teräväkulmainen ja sisältä vinojen salien ja yllättävien viisteiden vuoksi hämmentävä rakennus symbolisoi vaikuttavasti Saksan juutalaisten kauheaa kohtaloa natsiajan joukkomurhissa. Sinkkipinnoitetun rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Daniel Libeskind. Näyttelystä saa kattavan kuvan Saksan juutalaisten pitkästä historiasta.
Isot tavaratalot tuli tsekattua, kuten KaDeWe (ylinnä on Wintergarten, valtava lasikattoinen ruokailualue, jossa on tarjolla ihania leivoksia, ruokaa ja vaikka mitä syötävää ja juotavaa - erikoisen laadukas on myös sen elintarvikeosasto), Karstadt ja Galleries Lafayette.Berliini on sykkivä suurkaupunki, jossa yleinen joukkoliikenne toimii loistavasti. Kulttuuritarjonta on suurta. Kaupungista löytyy yllin kyllin erilaisia ja edullisia ruokailupaikkoja ja kahviloita, jossa voi rentoutua ja levähtää.

2 kommenttia:

  1. Hei Silja!

    Suuri kiitos, paljon kiitoksia Berliinin terveisistä. Minustakin Berliini on mielenkiintoinen ja ihana kaupunki.

    Enää tämä viikko lomaa ja ensi maanantaina töihin, ekaluokka odottaa.

    Voi hyviun!

    Seija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija viestistäsi!
      Niin, koulut alkavat täälläpäin myös ensi maanantaina. Lehdet ja postilaatikko ovat "täynnä" mainoksia - vanhemmille, koululaisille ja opiskelijoille - kohderyhmästä riippumatta.

      Mainoksista ja muusta opiskeluun liittyvästä kirjoittelusta mediassa muistuu mieleeni oma kansakouluaikani ja oikeastaan sopivaan aikaan, sillä siirryn muistelemaan kirjoittelussani juuri tuota kautta, aikaa kansakoulusta keskikouluun.

      Olen pohtinut alakouluaikaani, opettajaani, opetusta ja näiden vaikutusta elämäni eri vaiheissa. Kokemukset, kohtelu ja kohtaamiset koulunkäynnin ensimmäisinä vuosina saattavat koitua ihmisen koko elämän ”suunnannäyttäjäksi” (näillä Bodil Jönsson tarkoittaa ajattelun "perustaajuuksia", joita uudet ajatukset seuraavat ja noudattelevat) mitä tulee ”oppi-misystävällisyyteen”, ”suuntautumiseen hyvien asioiden tekemiseen” ja ”ystäväystävällisyyteen”.

      No niin, laaja aihe, mutta tätä taustaa vasten miellän opettajan työsi erittäin arvokkaaksi, kunnioitettavaksi ja tärkeäksi yhteiskunnalliseksi tehtäväksi.

      Voimia sinulle ja kaikkea hyvää alkavalle työkaudelle!

      Poista