sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Turun kaupunginteatteri: Hamlet

Viime teatterikäynnistäni on aikaa, aivan liikaa onkin. Huomasin sen eilisessä Hamlet -näytelmästä, joka oli vailla perinteisiä värikkäitä kulisseja väreineen ja maisemineen.
Sen sijaan oli muuta kuten mainokset (tai taisivat olla esillä sponsoreina) näyttämöllä. Niitä olivat Lidlin muovikassi, HK: n merkki ja iso ja musta Volvo häikäisevine valoineen. 

Rämähtävä musiikki ja valot, varsinkin alussa, saivat minut hätkähtämään ja hypähtämään tämän tästä. No, viimetingassa valittu istuinpaikkani permannolla ei ollut paras mahdollinen äänten ja valojen kannalta. 

Näytelmän vauhdikas tempo, asusteet – jaa’a, erikoisia – mutta eipä niistä tässä sen enempää, käyköön itse kukin kokemassa. 

William Shakespearen (1564-1616) noin satoja vuosia vanhassa, ehkä 1600-luvulla kirjoitetussa näytelmässä, Hamlet näytelmän teemat ovat vallasta, kostosta ja petoksesta. Nämä pääteemat tulivat Paavo Westerbergin ohjaamassa esityksessä hyvin esille, varsin hyvin ja monitasoisesti tulivatkin. 

Shakespearen näytelmän tarkoitus lienee tuoda tietoisuuteemme nämä mahdit, siis mainitut valtateemat, jotka vielä nykymenossakin näyttäytyvät eri ympäristöissä ja kulisseissa. 

Itse ihminen ei ole juurikaan muuttunut, siltä tuntuu, kun maailman menoa seuraa – tai olisiko tietoisuutemme ja ymmärryksemme pikkuriikkisen laajentunut… tiedä häntä, liekö toiveajattelua. 
Teatterin jälkeen vielä syömingit ravintola Ludussa.

2 kommenttia:

  1. Jälkimietelmä: Oikeastaan Hamletin toteutus Turun kaupunginteatterissa on hyvä, se kun jäi mietityttämään vielä jälkeenpäin. Esimerkiksi postauksessa mainitsemani mainokset merkinnevät juuri vallan olemusta – markkinavoimien, somen, erilaisten vempainten jne. – valtaa ajassamme. Tietoisesti ja tiedostamattamme olemme näiden vallassa mitä suuremmassa määrin. Hamletin tavoin pyristelemme vastaan, kapinoimme, kunnes luovutamme tai kuolemme. Tai emme välitä. Just, kenen merkkiä kannat sen kahleissa olet!

    VastaaPoista