sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Kotimainen tankoparsa

Tänään toisena juhannuspäivänä on ukkostanut ja melkein taukoamatta satanut. Nyt on lukeminen ja ruoka maittanut – vähän liikaakin.

Mukavaa, kun kaupasta on saanut kotimaista, kaunista ja terveellistä tankoparsaa.
Kallelan vihreää tankoparsaa (Viljelijä Virva ja Antti Niittynen, Perniö.).

Kotimaisen parsan keittoaika (noin 5 minuuttia) on lyhyempi kuin tuontiparsan. Kuoriakaan ei tarvitse, kun ovat varreltaan ohuita. Keittoveteen ripaus suolaa ja tilkka valkoviiniä. Siinä se.

Viinin voi korvata sitruunanmehulla. Suolan voi jättää pois, kun raastaa Pecorinoa päälle. (Pecorino Romana D.O.P.) Tämä lampaanmaidosta valmistettu juusto antaa pikantin maun juurikeitetylle parsalle.

***
Freeman, John (2013). How to Read a Novelist. Conversations With Writers. UK.
Freeman kirjoittaa kansainvälisesti nimekkäistä kirjailijoista ja heidän kirjoistaan sekä haastattelustaan.

Kunkin haastattelun insertissä Freeman esittelee valitsemansa kirjailijan (esim. Toni Morrison, Haruki Murakami, Philip Roth. Doris Lessing, Norman Mailer jne. yht. 53 kpl) henkilötiedot ja näiden kuuluisimmat julkaisut. Sen jälkeen hän kuvaa haastattelun antia; lähinnä sitä kirjailijan kertomaa, mikä on innoittanut häntä itseään kirjoittajana ja lukijana.

Vinkki: Jos et ole löytänyt mielikirjailijaa tai on vaikeuksia keksiä mitä laadukasta seuraavaksi lukisi, ei muuta kuin otat Freemanin kirjan esiin ja katsot sisällysluetteloa ja valitset kultakin kirjailijalta kaksi kirjaa luettavaksi. Johan selkenee.
 
Kirjan miinus: Esittelyssä ei ole ketään suomalaista kirjailijaa.

2 kommenttia:

  1. Olen kesän alun kuunnellut Camilla Läckbergin dekkareita äänikirjoina. Nyt alkaa kuitenkin tuntua siltä, että kaipaan kirjaa käteen. Perinteiseen kesälukemistooni on kuulunut Sinuhe egyptiläinen. Osaatko suositella mukaansa tempaavaa kirjaa kesälukemiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänikirjat ovat kelpo kuunneltavia. Viimeksi kuuntelin Pekka Hiltusen jännitysromaanin, psykologisen trillerin. Siinä nuori nainen pakenee ikävystymistään Lontooseen, ja mitä siellä tapahtuukaan...
      Hiltunen kuvaa niin osuvasti naisen ajatusmaailmaa, ettei uskoisi kirjaa miehen kirjoittamaksi.
      Nykymaailmassa sekä äänikirjat että ”oikeat” kirjat puolustavat paikkaansa.
      Näin äkkiseltään kesälukemiseksi voisin suositella:
      Juha Itkosen Kohti; Virpi Hämeen-Anttilan Sokkopeli; Raija Orasen Puhtaat, valkeat lakanat ja
      Toni Morrisonin Rakkaus; Joyce Carol Oatesin Sisareni, rakkaani; Alexander McCall Smithin Naisten etsivätoimisto nro 1; Stephen Kingin Uinu, uinu, lemmikkini.
      Oletan, että valitsetpa minkä vain yllä mainituista, et todennäköisesti pitkästy.
      No, nuo olen lukenut ja voisin luopua niistä.
      Kesälukemiseksi, kunhan saan käsiini, lukisin mielelläni jonkin Jennifer Eganin kirjan.

      Poista