lauantai 29. joulukuuta 2012

Miksi lupaukset elämäntapamuutoksesta epäonnistuvat?


Parin leudon päivän jälkeen öinen pakkanen sai puut ja pensaat maalauksellisen kauniiksi (29.12.2012).
Näin uuden vuoden kynnyksellä pohdin: Mitä tulen tekemään vuonna 2013, millaisen uuden vuoden haluaisin? Jatkanko samaan malliin (status quo) vai suunnittelenko muutoksia elämänmenooni?

Kysymykset johdattelevat miettimään: miten tämä vuosi on mennyt, mitä lupauksia teinkään tälle vuodelle, toteutuivatko ne (lue pidinkö lupaukseni)?

Seuraava kysymys on: Mitä tarkoitan sanalla lupaus elämäntapamuutoksen yhteydessä tai yleensä tulevaisuuden suunnitelussa?

Aiheesta voisin kirjoittaa vaikka pamfletin tai muun pienen opuksen. Mutta lyhyesti: tarkoitan sillä päätöstä jonkin haaveeni toteutumiseksi. Päätös voi koskea esim. toimintaa tai tekoa, joka muuttaa elämääni, kehittää ja avartaa omaa maailmaani ja osaamistani tai olla hyödyksi. Se voi liittyä painonpudotukseen, ravitsemukseen, hyvinvointiin jne.

Sanat haave (aikomus), päätös, lupaus ja teko eivät riitä.  Minun pitää mennä pohdinnassa ”sanahelinää” syvemmälle. Pohdin, mitkä seikat johtavat lupausten epäonnistumiseen, niitä voivat olla esimerkiksi:

  • lupaus on alunalkaen ollut pelkkä aikomus, toivomus, epämääräinen toive tai mielikuva jostain paremmasta
  • lupaus on jäänyt analysoimatta perinpohjaisesti: mitä, miksi, mitä sitten ts. toteutuksen vaikutukset
  • lupaus on jäänyt sanahelinäksi: se ei ole saanut voimaa ajattelusta, sitä ei ole ruokittu visioinnilla, suunnittelulla, tavoitteellisuudella ja seurannalla
  • ei viitsitä nähdä vaivaa, sillä tutusta ja turvallisesta, status quasta, on yleensä vaikea luopua ja sitä on vaikea muuttaa.
Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta syyt, kuten stressi, jaksaminen, olosuhteet jne. ovat mielestäni tekosyitä. Vai mitä mieltä sinä olet?

No niin, ei muuta kuin kynä, vihko tai läppäri ja kalenteri esiin ja tekemään vuodesta 2013 mieluisa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti