tiistai 4. joulukuuta 2012

MåBra ja parmesan-juusto

 
Silloin tällöin ostan MåBra -lehden. Pidän lehden piristävästä ja värikkäästä ulkoasusta. Lehden pieniä tutkimus-infoja on kiva lueskella kuin myös liikunta- ja ruokavinkkejä ja yleensä muita hyvinvointiin liittyviä juttuja.
Marraskuun numerossa (11/2012) oli mielenkiintoinen artikkeli parmesan-juustosta.
MåBra -lehden mukaan parmesan on varsinainen kalsiumpommi (kalsiumia 1380 mg/100 g ), joka sekä vahvistaa luustoa että auttaa painonhallinnassa. Juuston korkea kalsium ja D-vitamiinipitoisuus lisäävät rasvanpolttoa ja vähentävät napostelutarvetta.
Parmesan tehdään pastoroimattomasta maidosta ja kypsytetään hitaasti, siksi juusto on ravintorikas: proteiinia (proteiinia 41,5 g/100 g, lisää kylläisyyttä), vitamiineja ja mineraaleja. Sen sanotaan olevan myös helposti sulavana vatsaystävällinen juusto.
Artikkelissa ei puhuttu tyydyttyneistä rasvahapoista, joita parmesan saatta sisältää paljon, joten en söisi juustoa ainakaan kerralla suurta palaa.
Vinkki: Käytä parmesania kuin maustetta – sopii miltei kaikkeen – raasteena tai lastuina. Ja mitä pidempi varastointiaika sitä rikkaampi maku.
Näringsfysiolog Kristina Andersson, diluva.se, m fl.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti