lauantai 17. elokuuta 2019

Suomen kansallismaisemissa, IV/IV

Yhtenä päivänä pyöräilimme Lustoon, Suomen Metsämuseoon, valtakunnalliseen erikoismuseoon. Se tutkii ja pitää saatavilla suomalaista metsiin liittyvää kulttuuriperintöä. 

Saimme monipuolisen läpileikkauksen, kokonaiskuvan Suomen metsänhoidosta, -välineistä, -koneista. Niin, siellä on vaikka mitä, eikä yksi päivä riitäkään kaikkeen perehtymiseen. Monta tuntia meillä vierähti käydessämme kaikki kerrokset perus- ja erikoisnäyttelyineen läpi. Nälkä siinä tuli, onneksi ruoka ei ollut kaukana vaan Museoravintola Nilan herkullinen buffetti oli aivan vieressä.

Kiirehdimme sitten mökille, sillä vuokrapyörät piti jättää. Piipahdimme kuitenkin vielä Punkaharjun vanhan aseman, Aseman Taidelaiturin kautta mökille. 
Viimeistä edellisenä päivänä laskimme ehtivämme kierrellä vehreässä puulajipuistossa. Hiekkapintaisten pikkuteiden varrella on kymmenittäin eri puulajeja nimikyltteineen, kuten vanhoja ja valtavan korkeita lehtikuusia, mäntyjä, kuusia, pihtoja, kulta- ja punakoivuja jne. 
Monta kävelytuntia vierähti kuin huomaamatta, meinasi tulla kiire valmistautua illalliselle Hotelli Punkaharjulle. Mukavan illan vietimmekin viihtyisässä ympäristössä, jonka kruunasi kävely mökille elokuisessa illassa.
Seuraava päivä olikin sitten viimeisemme Punkaharjulla. Aamupäivällä ehdimme hyvin lounastaa Harjun Portissa ennen junan tuloa. Vain muutaman askeleen päässä oli näet Retretti, junapysäkki.

Haikeana siinä junaa odotellessamme katselin järvimaisemaa, varjojen ja valojen tanssia, aurinko paistoi lämpimästi, sinitaivas melkein pilvetön, lauha tuuli henkäili kuin hyvästiksi… 
Ja jo yhden maissa matkasimme kohti Helsinkiä. Matkalla muistelimme naureskellen päiviämme ja sattumuksia; miten rinkka selässä kiipeilin harjunrinnettä ylös ja olin kieriä alas kunnes muksahdin kaatuneen puunrungon kylkeen. Saara oli peloissaan, pääsenkö ylös, jaksanko. Ja miten osuimmekin monesti vaikeakulkulkuisille poluille, melkein rämeikköön jne. Ihmettelimme, miten olimme jaksaneet niin paljon kävellä monta päivää ja pyöräilläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti