keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Berliinissä - kolmas päivä

Eilen illansuussa tuli varsinainen ukonilma salamointeineen ja rankkasateineen. Onneksi satuimme ruokailemaan juuri tuolloin sisätiloissa.

Terassit tyhjenivät nopeasti ihmisten kiiruhtaessa sisätiloihin. Katselin ulos hurjaa näkymää; tuuli riepotteli lehmusten latvustoja, vesi lainehti jalkakäytävillä ja baanoilla, taivas oli harmaanmusta, jota hetkittäin salama valaisi. Mutta päivällä oli mukavan lämmintä, miltei helteistä.
Instituutissa Torsti Lehtisen luennot jatkuivat. Tänään meille esiteltiin filosofit Sartre, de Beauvoire, Arendt, Bonshoeffer, Schopenhauer. Näiden jälkeen palattiin vielä Kantiin. Myös Mill ja Heidegger olivat esillä ja runoilijat Goethe ja Hölderlin.

Näiden kaikkien viisaus herkisti minua pohtimaan subjektin ja objektin suhteellisuutta ja käsitteitä kuten egoismi, vastuu, vapaus ja uskonto. Näitä käsittelin myös ennakkotehtävän tekstissä.

Luennon välillä kiiruhdimme lounaalle ja Hamburger Bahnhofin nykytaiteen museoon. No, se oli pikakäynti, mutta virkistävä sellainen.
Kokonaisuudessaan eilinen oli antoisa ja tietorikas päivä.

2 kommenttia: