perjantai 16. tammikuuta 2015

Hernekeittoa vaivattomasti

Hernekeitto on perinteinen kunnon arkiruoka ja lisäksi terveellistä ravintoa. Pussin kyljessä lukee, että kuivatuista herneistä saamme runsaasti mm. valkuaisaineita ja kuituja.

Kun hankin Crock-Pot -haudutuspadan, päätin jonain päivänä kokeilla valmistaa siinä kuivatuista herneistä keiton kuten äitini muinoin.

Tällä viikolla pyhistä selvittyämme se päivä koitti. Iltasella huuhtelin pussillisen herneitä (500 g), joitain epäkurantteja poimin pois ja laitoin likoamaan. Aamulla sitten seuraavasti:
Laitoin liotetut herneet pataan ja sekaan pilkkomani iso sipuli, pari porkkanaa ja palasen palsternakkaa (lanttupalan jätin tällä kertaa pois)
  • Lisäsin pilkotun palvilihan, noin 350 g (lihan voi jättää pois tai laittaa muuta lihaa)
  • Seuraavaksi lisäsin mausteet: 1 tl suolaa, 2 tl meiramia, ½ tl mustapippuria, 3 laakerinlehteä
  • Lopuksi 1.5 litraa kylmää raikasta vettä päälle ja sekoittelin
  • Padan kansi päälle ja ei kun hautmaan matalalla lämmöllä (Low) noin 6 tuntia. Siinä se porisi itsekseen, välillä kurkistin kannen alle, josko kaikki hyvin, ja sekoitinkin
  • Noin kuuden tunnin jälkeen tarkistin maun, lisäsin muutaman teelusikallisen sinappia, ja padan asetukselle ”Keep Warm” odottamaan ruokailua noin tunnin parin päästä. 
 

Hernekeittoni sai hyvät kehut; maku oli hyvä ja kulemma sopivan "tasapainoinen". Se on niin edullista ja vaivatonta ruokaa valmistaa, että tulee varmasti tehtyä toistekin. Paljon sitä nyt tulikin, kolmen litran pata ääriään myöten täyteen. No, lopun voin pakastaa.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Nyt ovat alkaneet härkäviikot ja reikäleivät ja mikä onkaan parempaa arkiruokaa kuin itse tehty hernerokka :)
    Katselin allakkaani ja totesin, että pääsiäiseen asti riittää pelkkiä arkiviikkoja ja ihan hyvä niin.
    Onneksi päivä alkaa vähitellen pidetä ja valon määrä lisääntyä. Olemme tuplanneet D-vitamiiniannoksemme ja toivomme, ettei flunssa iske.

    Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta!

    Seija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kevättä, valoisaa kohti ollaan menossa. Hämärää ja pimeyttä onkin riittänyt. Aurinko saisi jo näkyä ja sulatella liukkaita pihoja ja teitä.
      D-vitamiini on tarpeen, eikä C-vitamiinistakaan liene haittaa. Pysyköön flunssa teistä ja meistä poissa!

      Poista