torstai 31. heinäkuuta 2014

Uusi, tärkeä sienikirja

FB:sta (Facebook) luin juuri ilmestyneestä aivan erilaisesta sienikirjasta. Sienilajit on esitelty arvokkaissa metsäympäristöissä. Se kuulosti mielenkiintoiselta, joten hankin uutuuden, josta riittää ammennettavaa vaikka kuinka, aivan kuten järkälemäisestä Suomen jäkäläoppaasta (2011).

Uusi sienikirja on upea ja mielenkiintoinen, ja jos vähänkin harrastaa luontoa ei kirja tuota pettymystä – päinvastoin. Maallikkona pidän kirjasta, koska:

  • kuvattu yksityiskohtaisesti eri sienilajit arvokkaissa metsäympäristöissään
  • siinä on selkeät levinneisyysinfot, erinomaiset värivalokuvat, piirustukset ja lajikuvaukset
  • upeat värivalokuvat paljastavat hyvin sienen (maanpäällisen osan) kasvualustan metsäkarikkeen (metsämaassa)
  • opastaa tunnistamaan ja määrittelemään tavallista metsäretkeilijää, luontotarkkailijaa ja sienestäjää, ei vain tutkijoita ja ammattimykologeja, tärkeimpiin sienilajeihin eri metsäympäristöissä
  • opastaa lisäksi harrastajaa ja ammattimykologeja arvioimaan metsäkohteiden luonnonsuojelullista arvoa sienilajiston perusteella.


Tea von Bonsdorff, Ilkka Kytövuori, Jukka Vauras, Seppo Huhtinen, Panu Halme, Teppo Rämä, Lasse Kosonen & Stefan Jakobsson 2014: Sienet ja metsien luontoarvot. 271 sivua. Luonnontieteellinen keskusmuseo.
Sienet ovat hyödyllisiä, vaikka kaikkia ei voikaan syödä. Sienet lahottavat kylmässä ilmastossa kariketta, mikä on avuksi metsänkasvulle. Lisäksi tutkimusten mukaan sienillä on tärkeitä metsän hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti