lauantai 24. marraskuuta 2012

Liennytystä kaamosoireisiin



Päivän valoisa aika on jo todella lyhyt. Hämärä, pimeys ympäröi meitä aamuin illoin. Ankeus tunkeutuu meihin - pimeyden voima on mahtava.
Jottei kaamosankeus vallan saisi ylivaltaa, on pakko taistella muilla keinoin kuin masennuslääkkeillä.

Vastavoimia kaamosoireille (makeanhimo, väsymys, alakulo), voisi olla esim. lämpimään ja valoisaan aurinkomaahan matkustelu, kirkasvalolaite, kävelylenkki valoisaan aikaan, kynttilät, kesäkuvien katselu ja kirjoittelu.

Kirkasvalolaite (2000–3000 luksin valoa) lievittää kuulemma tehokkaasti kaamosoireita silmien kautta. Tutkimusten mukaan kirkasvalon käyttäjistä jopa 70 prosenttia hyötyy hoidosta. Niitä onkin alkanut ilmestyä yhä useammin yleisiin tiloihin, kuten kauppoihin, kahviloihin jne. Lienevät enemmän henkilökunnan kuin asiakkaiden hyväksi. Laitteet voisivat olla oiva investointi palvelutaloissa, hoitokodeissa jne.

Itse suosin, jos vain mahdollista, kävelylenkkiä valoisaan aikaan. Jo lyhyt säännöllinen oleskelu ulkosalla säästä riippumatta antaa energiaa. Puiden huojuntaa, lintujen pyrähtelyä puusta puuhun, oksalta oksalle katsellen virkistää kummasti mieltä.

Kynttilöitä polttelen myös, lepattavaa liekki tuo ajatuksia, ideoita ja kirjoittelukin sujuu.

Minkä konstin sinä tiedät hyväksi kaamosoireita vastaan?

3 kommenttia:

  1. Hei Silja!

    Tänään alkoi pohjoisessa kaamos. Aurinko nousee kuulemma seuraavan kerran vasta tammikuun puolivälissä. On siinä pohjoisen ihmisillä kestämistä.
    Kyllä minäkin liikunnasta haen energiaa ja voimia jaksaa pimeimmän kaden yli. Myös kulttuuri, elokuvat, konsertit, yms. auttavat jaksamaan.

    Voi hyvin!

    Seija

    VastaaPoista
  2. Ni hao!

    Tuliaisina toin KAMALAN nuhan! Nyt olen sitten ollut jo toista viikkoa vallan sisällä ja nukkunut ja nukkunut! Lienee ollut sitä talviunta?
    Tänään kuitenkin Liz Tampereella odottaa minua joten, toivon piristystä ja uutta puhtia taas elämääni. Pikkujoulusta odotan myös sitä, että voi jo alkaa varovasti joulukoristella. Tuo lapsuus kun aina hiukan lirputtaa! Ei uskois kun muistan ikäni??????Terkut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Fammulu,
      Toivottavasti flunssasi on ohitettu ja olet taas entisessä vedossa.
      Nämä kunnon pakkaspäivät (meillä aamulla -22,8 astetta) ottanevat kunnon niskalenkin flunssasta.

      Poista