maanantai 24. elokuuta 2020

Saaristomeren rengastiellä

Lauantaiaamusella hyppäsin Paimiosta Launokorven bussiin ja mukaan retkelle. Bussi oli menossa Saaristomeren rengastielle. 

Yöllä satoi rankasti, epäilin että viitsinkö lainkaan lähteä. Mutta sää poutaantui aamuksi, ei kun menoksi. Aamu olikin ihmeen lauha, kosteanlämmintä, kuin etelässä. 

Jokunen retkeilijä oli jo bussissa, minä ainoana Paimiosta, loput tulivat Piikkiöstä, Kaarinasta ja Turusta. Oli tosiaan rentouttavaa istua bussissa vailla huolta matkanteosta ja katsella ulos, miten pilvinen taivas alkoi vähitellen rakoilla. 

Kuskina oli Kaisa ja oppaana Oona, joka kertoi tarinoita muun muassa matkanvarren vanhoista kirkoista. 
 Jo ennen yhdeksää odotti retkeläisiä Kustavin savipajan kahvilassa kahvit ja sämpylät. 
 Retken aikana oli kahdeksan lauttaa ja kaksitoista siltaa. Ensimmäinen lautta oli Heponiemen rannasta lähtevä Auran yhteysalus. Seuraavalla lautalla Skagenilla tultiin Iniöön. 

Rauhallisessa Iniössä oli mukava rastata. Käväisin kyläkaupassa, kun kuulin että sieltä saisin ostettua Jomalan vuohitilan jugurttia, siis vuohenmaidosta tehtyä. Iniössä nautittiin lounaana saaristopöydän antimia, todella makoisaa. Iniön Mossalan jälkeen sää muuttui harmaaksi ja sateiseksi. 
  Houtskari
 Houtskarin venemuseo, opas, yksi veneenteijöistä, odotti siellä valmiina kertomassa museon vaiheista, kalastajien elämästä, välineistä ja niin edelleen, aika mielenkiintoista kuultavaa.
Meri harmaana pilvitaivaan alla, sää muuttui sateiseksi, tuulikin pullisteli.

Reissun kuudennella lautalla, Stellalla tultiin Korppooseen ja seitsemännellä Nauvoon, jossa rastattiin, väki hajaantui sateessa eri paikkoihin. Viimeinen lautta lähti kuudelta, ja sade senkun vaan yltyi kaatosateeksi ja piiskasi bussia yltympäriinsä, mutta ei se Kaisan reipasta ajoa häirinnyt. 

Pitkä, monen tunnin reissu oli todella mukava ja mielenkiintoinen, ehkä toistekin mukaan. Äärest tyytyväinen olin että mahduin mukaan niin viimetingassa. Taukoja oli sopivasti, nautin kovasti merimaisemista, kahvittelusta ja tarinoista saaristolaisien elämästä ja tavoista. Myös monen kirkon historiasta tuli kuultua.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti