tiistai 21. toukokuuta 2013

Iltapalaksi Sipilää ja Zilliacusta

Kirja kerrallaan lyhennän kirjakasaani, siis niitä kirjastosta poistetuista hamstraamiani kirjoja. Välillä tulee pidettyä taukoa, välillä tulee tartuttua johonkin kasan päällimmäiseen, satunnaisesti.

Luetun laitan sitten eteenpäin. Viimeksi vein Helsingin kirjastoon Viikkiin. Siellä on hylly, johon voi laittaa lukemansa ja ottaa tilalle toisen, jos haluaa.



Ensiksi luettu on siis Helvi Sipilän muistelmateos Naisena ihmiskunnan asialla (1999, WSOY), toim. Kaija Valkonen.
Sipilä (1915–2009) teki pitkän ja tärkeän uran ihmisoikeuksien puolustajana ja naisten asioiden edistäjänä. Kirjassa on paljon valokuvia kodista, nuoruudesta, perheestä, työelämästä jne. Ne kuvaavat hyvin aikaa ja tuovat hänet ja elämänsä lähelle lukijaa.

Toinen oli:
Jutta Zilliacus: Uusille poluille. Suom. Irmeli Järnefelt (1987, Tammi)
Vanha aika, menneet vuodet tästäkin kirjasta henkii, mutta ah niin tuttua kuultua, luettua ja koettuja aiheita. Täytyy todeta, että aika räväkkä nainen Jutta on aikanaan ollut - nykynaisista vertaista on vaikea keksiä – suorasanainen ja ajankohtaisiin asioihin tarttuva.

Vahingossa tämä tuli luettua ensin, vaikka kasan joukossa näyttää olevan myös kirja vuodelta 1986 Tienhaarassa.

Virkistävää luettavaa molemmat luetut; sain kurkistella toisten elämiin yhteiskuntavaikuttajina, ja samalla avautui näkökulmia historiaan, politiikkaan ja niin edelleen.

Gerbera puhdistaa kuulema huoneilmaa, vähentää bentsiinipitoisuutta (C6H6).

Sopivasti helluntaiksi tulppaanit levahtivat kukkimaan.

P.S. Ohessa saamani linkki ihastuttavaan kuvareportaasiin:

http://issuu.com/codeddesign/docs/malaga_sevilla_2010
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti