perjantai 18. maaliskuuta 2022

Hämmästyttää, kummastuttaa

 Todella ihmetyttää, miksi Vähäjokipolun varrelta komeat nuormännyt on kaadettu? Ketä häiritsi polulle suojaa tuova puusto?

Poissa on nyt keitaan suoja tuulelta, paahteiselta kesäauringolta, jopa liikenteen melulta. Polulla on ollut nautittavaa kulkea aistit avoinna; tuntea sieraimissaan metsän tuoksua, kuunnella lintujen sirkutusta, katsella niiden pyrähdyksiä vähäisen tuulenvireen heilutellessa terveiden mäntyjen latvustoja. 

Hyvin suunnitellusta ja hoidetusta polusta pientareineen ovat saaneet nauttia niin pikkulintuset, aluskasvillisuus, pieneliöstö, eläimet kuin polulla liikkujat. 

Nyt rinteille, kumpareille kauemmas on jätetty synkät, vanhat, ja korkeat kuuset, jotka saattavat isommassa tuulenmyräkässä kellahtaa nurin polulle poikittain. Niistä vasta todellista vaara liikkujille koituu: Harvakseen jätetyt yksinäiset männyt eivät anna enää riittävää suojaa eivätkä tukea yliaikaisille kuusille. 

Aika surkeaa, ihan käsittämätön toimeksianto kaupungilta. Tai onko kenties energiapuu loppumassa; ai että ”männyt olisi aikoineen istutettu vääränä puulajina”, selitys sekin.

1 kommentti:

  1. P.S. Itse olen kokenut mäntymetsikköjen kuuluvan Paimion imagoon.
    Pointtina vielä, että valopuulajina ne suosivat monipuolista vehreää aluskasvillisuutta jne.

    VastaaPoista