tiistai 22. tammikuuta 2013

Probiooteista




Sunnuntaina oli kiinnostava artikkeli Turun Sanomien Tiede-sivulla (Anna Kuusela, TS 20.1.2013) suoliston bakteerien, probioottien merkityksestä.

Probiooteilla tarkoitetaan eläviä bakteerikantoja, joilla voi olla myönteinen vaikutus suoliston bakteerikasvustoon ja tällä tavoin ne voivat vahvistaa meidän omaa vastustuskykyämme.

Mainitun artikkelin mukaan vatsassamme ”elää valtava pieneliöiden verkko – kuin toinen olento sisälläsi.” Tiede on kiinnostunut tästä kehomme bakteerifloorasta.

Tutkijat selvittävät suolistobakteerien vaikutusta vastustuskykyyn, suoliston fysiologiaan, aineenvaihduntaan, aivotoimintaan ja käyttäytymiseen.
Edelleen artikkelin mukaan uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että suolistobakteerit saattavat liittyä jopa erilaisiin aivojen sairauksiin kuten Alzheimerin tautiin ja Parkinsonin tautiin.

Probiootteja voi käyttää suolistomikrobiston epätasapainon ennaltaehkäisyyn, esim. ennen ulkomaanmatkaa ja matkan aikana. Yleensä silloin, kun kehomme bakteerifloora häiriintyy sairastamisesta, lääkeistä, vatsataudista jne.
Terveellinen ravinto on tietysti a ja o: kasvikset, hedelmät, proteiinit jne. muokkaavat myönteisesti suolistobakteerikantaa.

Mutta ajattele, jos napsimalla pienen pillerin aamuisin ennen ateriaa välttyisimme alzheimerista ja muista aivotoimintaa häiritsevistä sairauksista. Ehkä noita vanhuuden kremppoja kestää paremmin, kun vain muisti ja pääkoppa pelaisi ja ajatukset soljuisivat kirkkaasti. No, tulevaisuudessa se taitaa olla mahdollista hyvinkin pian, kiitos tieteen.

Kauniita hetkiä päiväänne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti