keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Joulukuusi


Kova tuuli keikuttaa tätä pientä kuusta
Iloksemme tuovat joulukuuset, joita on ilmestynyt kuin sieniä sateella pihoille ja julkisiin tiloihin, valoa lumettomaan ja pimeään talveen ja joulunodotusta mieliimme.

Jostakin luin, että joulukuusen historian katsotaan alkaneen 1400-luvun Saksasta. Suomessa joulukuuset tulivat ensin säätyläiskoteihin ja myöhemmin koko kansan pariin. Kansakoululaitos on ollut maassamme merkittävä kuusiperinteen yleistäjä 1800-luvun lopulta alkaen. Kouluissa kuusijuhlat olivat nimenäkin yleisessä käytössä noin 1970-luvulle asti. Nykyisin kuusijuhla on tainnut jäädä historiaan, mutta kuusi kynttilöineen ja koristeineen on juhlistamassa koulujen joulujuhlissa vielä nykyäänkin.

2 kommenttia:

  1. Just niin, joulun odotusta; välillä toivon, että se olisi jo ohi, välillä pelästyn päivien nopeaa kulkua. Kokemuksesta muistan, viimeistään aattona mielen valtaa jännitys, odotus, hartaus, rauha ja hiljaisuus. Joulukortteja on hauska tehdä ja niihin osoitteet ja tekstit, kivaa kun lopulta postimerkit ovat paikallaan ja voi postittaa kortit. Silja, mukavaa joulukuuta toivottaa S.Helinä

    VastaaPoista
  2. Anonyymille,
    Ei stressiä, ei stressiä – ehkä lähden joulureissulle.

    Kohta alkaa uusi vuosi ja uudet kujeet S. - just. Niitä odotellessa mukavia talvipäiviä sinulle!

    VastaaPoista