lauantai 27. elokuuta 2011

Tukholma

Näkymä laivasta: meri väreilee tumman taivaan alla


Näkymä Åhlensin kahvilaterassilta


Terveisiä Tukholmasta! Tuli tehtyä pitkästä aikaa risteily Helsingistä ja päivä Tukholmassa. Sää suosi matkaamme mennen tullen. Slussenilta flaneerasimme pitkin Götgatania Skanstulliin. Kahvittelimme välillä Medborgarplatsenilla, jonne onkin ilmestynyt sitten viime näkemäni lukuisia moderneja ruoka- ja kahvipaikkoja.

Aikoinaan nuoruudessani olin töissä ja asuin lähistöllä, Ringvägenillä. Mielenkiintoista, kun palaa jonnekin vanhaan ja tuttuun paikkaan, alkaa mieli täyttyä hetkessä muistoista. Hetkessä muistuivat mieleen pienet Bore-laivat I, II ja III, vasemmanpuoleisesta liikenteestä siirtyminen oikeanpuoleiseen, raitiovaunut, maauimalat isoine ruohikkoineen, työpaikat ihmisineen ja kaffepausseineen, Mazarine-leivokset jne.

Paljon on Söderinkin seutu muuttunut; on tullut uusia rakennuksia, enemmän avaruutta, niin ja niitä ruokailupaikkoja ihmisineen. Ilmapiirissä oli aistittavissa tiettyä kepeyttä ja rauhallisuuttakin. Kuitenkin useat vanhat rakennukset, kuten verotoimisto ja kirkot toivat tuttuuden tunteen. Siisteys herätti huomiota verratessa Helsinkiin, joka nykyään näyttää suorastaan epäsiistiltä. Siistiltä näytti myös Tukholman ydinkeskusta, jonne tultiin maanalaisella - roskan roskaa en nähnyt missään.

Åhlensin ylin kerros oli täysin muuttunut, oikeastaan se oli enää pelkkä kahvila valtavine näköalaterasseineen. Päivän menyyn näkee ja saa toisessa kerroksessa. Åhlensilla oli ennen monipuolinen kirjaosasto, nyt se oli typistetty lähinnä harraste- ja lastenkirjoihin ja pokkareihin. Se oli pettymys, no, mutta muutama pokkari piti taas ostaa – osta neljä ja maksa kolme houkutti.

Nopeasti yksi kaunis, leuto elokuun päivä isossa kaupungissa vierähtää. Aika loppui kesken, ehdittiin kuitenkin vielä ennen laivaan menoa juoda yhdet Leffet Drottningsgatanin vilinässä.

4 kommenttia:

  1. Hyviä kuvia Stockholmista! Mikähän on Leffe?

    VastaaPoista
  2. Ad Fammulu:
    Leffe on belgialaista luostariolutta (klosteröl). Sitä valmistetaan sekä vaaleana (Leffe Blonde) että tummana (Leffe Brune). Blonde on keskitäyteläinen, makean maltainen ja hennon tervainen. Brune taas on täyteläinen, runsasvaahtoinen, maltainen, makeahko ja kevyen suklainen.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tiedosta. En ole oluen ystävä ja siksi nuo merkitkin ovat tuntemattomia minulle.

    VastaaPoista
  4. Upea valokuva tummenevasta taivaasta!

    VastaaPoista